Werkdruk is dé belangrijkste negatieve factor voor het drukken op ons gevoel van werkgeluk blijkt uit het Nationaal Werkgeluk Onderzoek, uitgevoerd door Onno Hamburger en Monitorgroep.
Uit dit onderzoek blijkt dat men deze 3 redenen geeft voor het ervaren van werkdruk:
1. Te weinig collega’s
2. Ik zeg niet snel nee
3. Ik ga voor de hoogste kwaliteit.
Dit zijn volgens mij drie redenen die we bewust (met ons ratio) kunnen bedenken en dus aangeven. Waar we wel eens een blinde vlek op zouden kunnen hebben is de manier waarop we kunnen ontspannen. Hiervan zijn we ons nog te weinig bewust, dus zal niet snel genoemd worden. Maar wat mij betreft hoort in dit rijtje dan ook de reden: Ik vind het moeilijk om te herstellen.
Laatst las ik hierover weer een mooi (oud) interview met Tulku Lobsang Rinpoche, een Tibetaanse boeddhistische leermeester en arts. Hij gaf daarin zijn visie op de hoge stress cijfers in onze westerse wereld. Zo’n waardevolle les dat ik hem graag deel:
Tulku:
“In onze moderne wereld zijn studie en werk heel belangrijk geworden. Niemand heeft of neemt nog werkelijk de tijd om tot rust te komen. Dit zie ik als een van de belangrijkste oorzaken. We gebruiken in deze westerse, intelligente wereld met name onze mentale intelligentie. We gebruiken ‘de mind’ zoveel waardoor we niet langer verbonden zijn met ons lichaam.
We leven in een geconditioneerde wereld, een wereld van actie. Veel mensen weten niet wie of wat ze zijn wanneer ze niets doen. In deze moderne wereld is het vergaren van kennis gekoppeld aan leren. Het kost inspanning om dingen te leren, maar ontspanning is iets dat je niet echt kunt leren of doen door inspanning. Dit is wat veel mensen niet begrijpen, dit geeft verwarring. Mensen willen ontspanning dóén.
Het niet gewend zijn aan ontspanning geeft dan stress. Veel mensen in de moderne wereld zijn diep in hun hart onbewust op zoek naar vrede, meer nog dan geluk. En innerlijke vrede kun je alleen maar bereiken met ontspanning.”
Hij beschrijft super treffend dat we niet meer goed weten hoe we onszelf mentaal tot rust kunnen brengen. En dat herken ik in mijn coachpraktijk. Tegenover al die druk moet ook meer rust komen. Meer tijd voor innerlijke vrede en rust, zodat je ook de werkdruk weer aankan omdat je gewoonweg veerkrachtiger bent.
Een effectieve manier is natuurlijk de tijd nemen om in de natuur te wandelen, met mind en lichaam, om hier één mee te zijn. Sinds dit jaar plan ikzelf elke werkweek 1 uur 'onder werktijd' in om te wandelen door de duinen. Én 1 dag per maand om iets voor mezelf te doen. Dat is mijn tijd voor innerlijke vrede. Tijd voor mijn Hartkoers.
En dat is dan wel weer lekker iets wat we kunnen dóén. En nog mega effectief ook. Neem je deze week dus ook even echt de tijd voor je lichaam en mind? Plan het vooral in: Uurtje innerlijke reflectie tijd. En aangezien ‘niet snel nee kan zeggen’ in het onderzoek als de nummer 2 reden naar voren komt, werkt dat nu eens in je voordeel ;-) .
Ik nodig je uit.
.
Telefoon: 06-53123379
E-mail: frederike@hartkoers.nl
LinkedIn: linkedin.com/in/hartkoers
Kvk: 80663842
BTW ID: NL003477577B94