Blog Post

Je innerlijke criticus als grootste werkgeluk killer

frederikewiersma • jul 22, 2024

10 technieken om je innerlijke criticus in toom te houden

Iedereen heeft wel eens te maken met dat kritische stemmetje in zijn hoofd, de innerlijke criticus - of draak zoals ik h'm vaak noem - die ons vertelt dat we niet goed genoeg zijn of dat we iets beter hadden kunnen doen.

Maar wat als je deze stem een beetje in bedwang kunt houden?

Waarom zou je dat willen? Dit heeft niet alleen te maken met je mentale welzijn, maar ook met fysiologische reacties van je lichaam. Wanneer je stress ervaart, reageert je lichaam op verschillende manieren. Zie je stress als een bedreiging, dan vernauwen je bloedvaten zich en kun je minder goed presteren. Zie je het als een uitdaging, dan blijft je lichaam ontspannen en ben je creatiever en innovatiever.

Hier zijn enkele technieken om je innerlijke criticus wat te kalmeren en je werkgeluk te vergroten.

1. Spreek afstandelijk tegen jezelf

Een eenvoudige maar effectieve techniek is om afstandelijk tegen jezelf te spreken. Wanneer je een fout maakt, zeg dan niet “Ik heb dit verkeerd gedaan,” maar spreek in de derde persoon: “<...voornaam..>, dat had je anders kunnen aanpakken.” Dit zorgt ervoor dat je het minder persoonlijk maakt en vermindert de negatieve impact.


2. Vraag je af wat een vriend zou zeggen

Wanneer je merkt dat je innerlijke criticus de overhand neemt, vraag je dan af wat een goede vriend of vriendin in deze situatie zou zeggen. Vrienden zijn vaak milder en begripvoller dan we voor onszelf zijn. Dit helpt om een liefdevolle en objectieve blik op de situatie te krijgen.


3. Verruim je perspectief

Stel jezelf de vraag hoe belangrijk deze situatie is op de lange termijn. Hoe belangrijk is dit over een jaar of over tien jaar? Door jezelf deze vraag te stellen, krijg je een breder perspectief en wordt de innerlijke criticus minder krachtig.


4. Herformuleer de ervaring

Zie uitdagingen niet als falen, maar als leermomenten. Vraag jezelf: “Heb ik eerder iets soortgelijks meegemaakt en hoe heb ik dat toen succesvol aangepakt?” Door te focussen op wat eerder heeft gewerkt, kun je beter met nieuwe uitdagingen omgaan.


5. Normaliseer de ervaring

Realiseer je dat je niet de enige bent die fouten maakt of tegen problemen aanloopt. Dit maakt de ervaring gewoner en minder groot in je hoofd.


6. Mentale tijdreis

Stel je voor hoe je over een jaar op deze situatie terugkijkt. Hoe belangrijk is het dan? Dit helpt om een afstandelijker en objectiever perspectief te krijgen.


7. Verander je gezichtspunt

Schrijf de gedachten die je hebt bij een situatie eens op een blaadje. Leg dat in de ruimte en neemt letterlijk afstand. Loop dus gerust een aantal passen naar achter en kijk er dan nog eens naar. 


8. Schrijfoefening

Schrijf eens 1 tot 3 dagen lang per dag 20 minuten over je negatieve ervaring, je negatieve gedachten en gevoelens. Beschrijf de situatie en de gedachten en gevoelens als een verteller. Dat perspectief helpt je om er van een afstand naar te kijken en er afstand van te nemen.


8. Gebruik rituelen

Voer een ritueel uit om jezelf gerust te stellen. De innerlijke criticus wordt sterker als je het gevoel hebt de controle te verliezen. Als dit gevoel op komt, dan kan je een - vooraf bedachte - ritueel uitvoeren. Bijvoorbeeld, even mediteren, gelukssokken aantrekken, even naar een foto kijken waar je een blij gevoel bij krijgt. Als je dit steeds doet op zulke momenten, geef je je brein het gevoel van controle en je ervaart rust.


9. Zoek lichamelijk contact

Lichamelijk contact, zoals een knuffel of zelfs een aanraking van je huisdier, kan stress verminderen en de innerlijke criticus kalmeren.


9. Breng tijd door in de natuur

De natuur, bos, park, heide of strand hebben een rustgevend effect. Trek er regelmatig op uit en neem de natuur in je op. Minder effectief, maar ook helpens is alleen al het kijken naar beelden van de natuur. 


10. De kracht van verwachting

Bedenk een helpende gedachte in plaats van de gedachte van je innerlijke criticus en koppel dit aan een bepaald voorwerp. Alleen al het geloof dat dit voorwerp jouw kracht geeft, heeft een positief effect op je hersenen. Dit heeft te maken met het zelf helend vermogen van je brein en hoe je hersenen omgaan met verwachtingen.


Je innerlijke criticus in bedwang houden is niet alleen goed voor je mentale welzijn, maar kan ook je werkgeluk en productiviteit vergroten.


Door afstand te nemen, je perspectief te verruimen en jezelf liefdevol te benaderen, kun je leren om constructiever met uitdagingen om te gaan. Experimenteer met deze technieken en ontdek wat voor jou het beste werkt. Deel deze tips ook met je collega’s en creëer samen een positieve en ondersteunende werkomgeving voor meer werkgeluk.

*bron: "Het stemmetje in je hoofd" van Ethan Kross


.

door frederikewiersma 22 jul, 2024
10 technieken om je innerlijke criticus in toom te houden
door frederikewiersma 12 feb, 2024
2 Oefeningen om je zelfvertrouwen te boosten
door frederikewiersma 05 okt, 2023
3 open vragen voor oprechte verbinding met je teamleden
door frederikewiersma 26 mei, 2023
Hoe het omarmen van polariteiten kan leiden tot meer werkgeluk
06 mrt, 2023
Werkdruk is dé belangrijkste negatieve factor voor het drukken op ons gevoel van werkgeluk blijkt uit het Nationaal Werkgeluk Onderzoek, uitgevoerd door Onno Hamburger en Monitorgroep. Uit dit onderzoek blijkt dat men deze 3 redenen geeft voor het ervaren van werkdruk: 1. Te weinig collega’s 2. Ik zeg niet snel nee 3. Ik ga voor de hoogste kwaliteit. Dit zijn volgens mij drie redenen die we bewust (met ons ratio) kunnen bedenken en dus aangeven. Waar we wel eens een blinde vlek op zouden kunnen hebben is de manier waarop we kunnen ontspannen. Hiervan zijn we ons nog te weinig bewust, dus zal niet snel genoemd worden. Maar wat mij betreft hoort in dit rijtje dan ook de reden: Ik vind het moeilijk om te herstellen. Laatst las ik hierover weer een mooi (oud) interview met Tulku Lobsang Rinpoche, een Tibetaanse boeddhistische leermeester en arts. Hij gaf daarin zijn visie op de hoge stress cijfers in onze westerse wereld. Zo’n waardevolle les dat ik hem graag deel: Tulku: “In onze moderne wereld zijn studie en werk heel belangrijk geworden. Niemand heeft of neemt nog werkelijk de tijd om tot rust te komen. Dit zie ik als een van de belangrijkste oorzaken. We gebruiken in deze westerse, intelligente wereld met name onze mentale intelligentie. We gebruiken ‘de mind’ zoveel waardoor we niet langer verbonden zijn met ons lichaam. We leven in een geconditioneerde wereld, een wereld van actie. Veel mensen weten niet wie of wat ze zijn wanneer ze niets doen. In deze moderne wereld is het vergaren van kennis gekoppeld aan leren. Het kost inspanning om dingen te leren, maar ontspanning is iets dat je niet echt kunt leren of doen door inspanning. Dit is wat veel mensen niet begrijpen, dit geeft verwarring. Mensen willen ontspanning dóén. Het niet gewend zijn aan ontspanning geeft dan stress. Veel mensen in de moderne wereld zijn diep in hun hart onbewust op zoek naar vrede, meer nog dan geluk. En innerlijke vrede kun je alleen maar bereiken met ontspanning.” Hij beschrijft super treffend dat we niet meer goed weten hoe we onszelf mentaal tot rust kunnen brengen. En dat herken ik in mijn coachpraktijk. Tegenover al die druk moet ook meer rust komen. Meer tijd voor innerlijke vrede en rust, zodat je ook de werkdruk weer aankan omdat je gewoonweg veerkrachtiger bent. Een effectieve manier is natuurlijk de tijd nemen om in de natuur te wandelen, met mind en lichaam, om hier één mee te zijn. Sinds dit jaar plan ikzelf elke werkweek 1 uur 'onder werktijd' in om te wandelen door de duinen. Én 1 dag per maand om iets voor mezelf te doen. Dat is mijn tijd voor innerlijke vrede. Tijd voor mijn Hartkoers. En dat is dan wel weer lekker iets wat we kunnen dóén. En nog mega effectief ook. Neem je deze week dus ook even echt de tijd voor je lichaam en mind? Plan het vooral in: Uurtje innerlijke reflectie tijd. En aangezien ‘niet snel nee kan zeggen’ in het onderzoek als de nummer 2 reden naar voren komt, werkt dat nu eens in je voordeel ;-) . Ik nodig je uit. .
door frederikewiersma 05 dec, 2022
"Zullen we even een rondje fietsen?" Een tijdje terug waren we op Ameland. We fietsen door de duinen, van Nes naar de strandtent in Hollum (aan de andere kant van het eiland). Het waait (natuurlijk :-)) en met allebei een kind achterop, trappen we stevig door. Ik vraag me af “Waarom fietsen we eigenlijk zo hard?” Het gaat automatisch, de kinderen zitten te zitten en wij hebben onze blik op volle bak vooruit! Als ik met deze zin even ‘op de rem’ trap, vertragen we en bedenken al snel: Het gaat ons toch om het fietstochtje en niet persé om het eindpunt (zo snel als kan) te halen? Hoewel we graag aankomen bij de strandtent en een warme choco in het vooruitzicht hebben, is het toch zonde van de reis als die aan ons voorbij gaat? Want wat denk jij? Zullen we een meer voldaan gevoel hebben over deze dag samen als we: een heerlijke tocht hebben gehad, vogels gespot, rondgekeken, tegenliggers gedag gezegd, gelachen, gezongen én een warme choco nemen als beloning? Of maakt het onze dag mooier als we als een dolle hebben getrapt, eigenlijke niets of niemand echt gezien en hijgend aan die choco zitten? Welke variant blijft onze kinderen het langst bij? Wanneer willen ook zij meer van dit soort momenten? En zo werkt het ook voor jouw medewerkers, hun motivatie en bevlogenheid. Om het (werk)geluk van medewerkers te vergroten leg je de focus niet op de uitkomst, maar op de weg daar naartoe: de Employee Experience. De beleving van een (potentiële) medewerker in alle contacten (belevenissen) met de organisatie en de match met zijn/haar verwachtingen. Dus ‘trap even op de rem’ en stel jezelf de centrale vraag: Hoe is het eigenlijk met de (werk)beleving van mijn team gesteld? En wat zijn (onderweg) belangrijke momenten in hun medewerkersreis om voldoening uit de baan te blijven halen? Een medewerkersreis ontstaat niet zomaar, deze moet je – in samenwerking met je team & organisatie - ontwerpen. Net als die fietstocht. Ik wil ook graag dat mijn kinderen het de volgende keer weer leuk vinden om mee te gaan. En dat zit h’m niet (alleen) in die warme choco, maar in de hele beleving. 3 tips om te starten met Employee Experience: Zorg voor een visie op werkgeluk en medewerkersbeleving – Waarom vind je dit waardevol? Wat betekent dat voor jou en de organisatie? Maak gebruik van persona's – Wat voor mijn dochter leuk is onderweg, is anders voor mijn zoon. Bevraag je medewerkers. Wat is voor hen belangrijk? Is je organisatie of team te groot? Bedenk dan vooraf met welke verschillende ‘types’ je te maken hebt. (bijv op basis van levensfase/ kenmerken / drijfveren / soort werk dat ze doen etc) Try & Learn – Probeer uit en evalueer tussendoor hoe men het ervaart . Je kan altijd bijstellen, het is work in progress. Wil je meer doen voor je medewerkers? Neem contact op voor 1 op 1 coaching, teamcoaching of advies, analyse, strategie & uitvoering op het gebied van medewerkersbeleving en werkgeluk. .
door frederikewiersma 10 okt, 2021
Merk jij, als leidinggevende, dat jouw teamlid die anders zo betrokken en veerkrachtig was een stukje cynischer over de organisatie of over het werk is? Herken je afstandelijkheid? Of onverschilligheid? Laat iemand bij thuiswerken steeds vaker zijn/haar beeld uit? Neem deze signalen serieus en bekijk of je de drie fasen van spanning, energie verstoring naar burn-out klachten herkent. 3 Fasen van spanningsklachten naar burn-out: Gejaagd of klagerig gedrag – Je medewerker neemt geen tijd meer voor pauzes en plezier maken. Er ontstaan fouten, of er komt minder uit zijn/haar handen. Je vraagt je af of hij of zij nog wel zo efficiënt werkt. Je medewerker geeft misschien (al eerlijk) aan minder goed te slapen. Werk wordt naar een ander geschoven of hij/zij werkt juist alleen heel hard door. Stevige klachten en gespannen indruk – Je medewerker ervaart vaker hoofdpijn, pijn in de spieren en/of regeert vaker geprikkeld. Concentratie verminderd en hij of zij maakt een vermoeide indruk. Je medewerker neemt een negatieve houding aan en raakt steeds meer op zichzelf. Je merkt dat hij/zij het overzicht wat verliest en neemt minder makkelijk beslissingen. Herken je dit? Kom dan in actie. Neem direct extra (oprechte!) tijd en aandacht voor je medewerker. Als je medewerker richting de volgende fase gaat, kan hij of zij uitvallen. Reken dan op minstens 3 tot 8 maanden uitval. Uitgeput, lusteloos en stevige lichamelijke klachten – Je medewerker functioneert nauwelijks tot niet meer. Voelt zich volledig uitgeput en ziet geen uitweg meer. Je medewerker heeft nergens energie voor en er komt niets meer uit handen. Je medewerker heeft een burn-out. Je moet ervan uitgaan dat hij of zij een aantal maanden nodig heeft voor herstel en om weer rustig aan aan het werk te gaan. 5 tips om samen stappen te nemen om meer op energie te komen. Ga een open gesprek aan en laat je medewerker gedurende de dag meer rustmomenten inbouwen. Stimuleer hem of haar meer naar buiten te gaan en in beweging te komen (lage intensiteit). Maak samen een lijst met energiegevers en energienemers in kaart. Doe dit op taakinhoud én op werkomstandigheden. Bekijk ook waar je medewerker, buiten het werk, energie van krijgt. Laat hem of haar dit in plannen gedurende de werkweek; per dag ongeveer een half uur. Een aantal voorbeelden die voor veel mensen effectief zijn: buiten wandelen, een powernap (20 – 30 min) of in de tuin werken / creatief bezig zijn. Stem de werkeisen af op competentie. Bij een goede balans tussen uitdagend werk en het gevoel hiervoor vaardig genoeg te zijn brengt je medewerker in flow. De ervaring van flow is een sleutelfactor in het ervaren van werkgeluk. Werk aan jullie relatie. Een goede relatie met leidinggevende helpt bij het werkgelukkig voelen van je medewerker. En het verminderd stress. Wist je dat ‘een slechte relatie met mijn leidinggevende’ een top 3 oorzaak is van zich ongelukkig voelen in het werk? Wil je meer doen voor je medewerkers? Neem contact op voor 1 op 1 coaching, teamcoaching of stresspreventie workshops of trainingen. .
18 mrt, 2021
Staar eens even uit het raam en neem 10 seconden de tijd deze vraag te beantwoorden….. Wat maakt een werkdag een leuke en fijne werkdag voor jou? Grote kans dat in je antwoord ‘….als ik gelachen heb…’ voorkomt. Plezier en lachen met collega’s of klanten vergroot je werkgeluk en verbondenheid. Plezier in je werk (inhoudelijk) vergroot je betrokkenheid. Tijdens mijn workshops over werkgeluk krijg ik vaak de vraag hoe we het – met al dat thuiswerken - nog leuk houden met elkaar. Bij deze wat inspiratie! Maak wat meer pret met elkaar en neem jezelf niet zo serieus Want plezier hebben gaat simpelweg om lol maken, lachen en de boel wat minder serieus nemen! 1. Voeg wat creativiteit toe! Humor en plezier helpen om creatief te zijn. Deze rappend purser z orgt er op een creatieve manier voor dat men de instructie eens wél tot zich neemt! Als je je creativiteit traint, sta je veerkrachtiger in het leven. Je doorbreekt je normale manier van denken en stimuleert je andere hersenhelft waardoor je een ander licht op een probleem laat schijnen en dit opeens een oplossing kan zijn! Enorm van belang momenteel in het bedrijfsleven! Kijk maar eens naar hoe verschillend mensen omgaan met de corona-crisis. Bovendien zijn creatieve mensen zelfbewuster, innovatiever en positiever. Omdat ze weten dat er altijd wel een oplossing te bedenken is, voelen ze meer zelfvertrouwen, en ze komen zo tot betere prestaties. 2. Voeg een spel element toe. Glimlach gegarandeerd! Mijn broertje, van toen 18, werkte als bijbaantje in een kledingwinkel. Om het leuk en inspirerend te houden stelde hij zichzelf tot doel om bij elke nieuwe klant een andere openingszin te bedenken! Voor hem maakte het de dag leuker en klanten keken blij verrast op als ze eens iets anders hoorden dan ‘Kan ik u helpen’? of ‘Hoe vind je zelf dat het staat?’. 3. Dans en beweeg! Doe eens een plank challenge, waag eens een dansje voor de camera of organiseer een half uurtje (online) sporten. Trek je sportkleren aan want elkaar juist op een ‘andere manier zien’ zorgt voor meer verbondenheid. Weten waarvoor je doet wat je doet vergroot je inhoudelijke werkplezier! Want plezier hebben in je werk gaat om je verbonden voelen. Verbondenheid vindt plaats op 3 niveaus: 1) verbinding met jezelf, 2) met je collega’s én 3) met je organisatie. 1. Spreek je waardering uit. Basisbehoefte nr 1: Je geliefd voelen. Oefening 1: Prik elke week een momentje voor een complimentje! Voor je collega én voor jezelf! Welk compliment kan jij jezelf deze week geven? Oefening 2: Houd een dagboekje bij waarin je elke week opschrijft waar je trots op bent. Wat heb jij ondernomen deze week? 2. Leer elkaar kennen Video bellen geeft ons een kijkje in elkaars woonkamer, in elkaars privé- leven. En dat geeft al snel meer verbondenheid. Oefening 1: Geef eens een virtuele rondleiding door je huis. Zo leer je elkaar nog een beetje beter kennen. Wat hebben jij en je collega gemeen? Oefening 2: Wat weten jullie van elkaar? Maak 2-tallen en stel de ander eens voor aan je overige collega’s. Wat weet je eigenlijk van hem of haar? 3. Waarom doe je wat je doet? Werken aan een doel geeft het gevoel van betekenis te zijn. Oefening 1: Sta eens stil bij het werk wat je doet. Waarop kijk jij met trots terug? Oefening 2: Formuleer je maand intentie. Wat is deze maand belangrijk voor jou? Waar ga je werk van maken? Oefening 3: Leer jezelf beter kennen. Een mooie oefening is de waarden oefening. Wat vind jij belangrijk in het leven? Als je weet wat je waarden zijn en daarna leeft, kies je werk, activiteiten, vrienden etc uit die beter bij je passen. Download hier de Hartkoers waardenwolk om je waarden te ontdekken. Kies hieruit de 5 belangrijkste waarden voor jou. Welke woorden spreken je het meest aan? Kortom: Enjoy! Maak een mooie tijd van je werktijd!
door frederikewiersma 09 feb, 2021
Laten we teruggaan naar maandagmiddag 26 oktober 2020: Ik zit op de fiets onderweg naar de KVK. Vandaag schrijf ik mijn bedrijf Hartkoers in! De zon schijnt, het gaat opeens heel hard waaien. Er valt echt een hele harde stortbui en dan, als ik vanonder mijn capuchon opkijk, zie ik een super heldere een prachtige regenboog! Zo mooi heb ik hem - in de stad- in ieder geval nog nooit gezien! Terwijl ik ietwat gehaast doorfiets wordt het langzaamaan weer droog en de zon schijnt een stukje harder! Al fietsend bedenk ik me dat dit vast een mooie metafoor zal zijn voor mijn aankomend ondernemers jaar: Het kan onstuimig worden, soms tegenvallen (shit weer, nat pak) maar uiteindelijk veel kleur en zonneschijn! Ik heb er zin in! Blij met deze gedachte stap ik vol vertrouwen het KVK kantoor binnen. Vandaag is het de 100ste dag van mijn ondernemersbestaan! Een mooi moment om te kijken wat ik uit deze metafoor tot nu toe al herken. Zon, wind en regen Een vliegende start tijdens de Week van de Werkstress! De hele week 'volgeboekt' met Workshops "Vergroot je Werkgeluk", waarvan ik er zelfs twee in het Engels gaf. (Actie buiten m'n comfort-zone: check! ) Tegelijkertijd startte ik in die eerste twee weken met drie nieuwe coachtrajecten. Dit voelde als de zon én de harde wind, want ik moest wél aan de bak! De stortbui: Lockdown twee diende zich aan. En met 2 kleine kinderen en 2 tieners thuis kwam ons werk wat op een lager pitje en werkte ik me de blubber, maar slechts halve dagen voor Hartkoers. En altijd wordt het ook weer droog en doet de zon haar werk! Want wat héb ik ook genoten van mijn lieve kinderen tijdens de Lockdown. Het was leuk om hun (school) ontwikkelingen van dichterbij mee te mogen maken, het was geweldig dat we gewoon op een donderdagochtend in het winterzonnetje op het strand kuilen konden graven en heerlijk om ze te zien dansen, spelen, zingen, steppen, springen. En wat geniet ik enorm van het ondernemerschap. Want wat een fantastisch vak heb ik toch! Inmiddels mag ik steeds meer mensen begeleiden in het nemen van belangrijke beslissingen, het vergroten van hun werkgeluk, het aangaan van duurzame veranderingen en het voelen van meer zelfvertrouwen. Het is zo mooi om te zien als mensen stralen bij het verkrijgen van nieuwe inzichten, kleine en grote stappen zetten en volop inzetten op verandering! Zij blij, ik blij! Afgelopen tijd ontwikkelde ik nog een workshop over het ervaren van Flow in je werk. En volgt de derde workshop Autonomie en Verbondenheid nog deze maand. Maakte ik een 5 daagse Challenge Werkgeluk. En last but not least ben ik een opleiding 'Dynamisch coachen bij stress en burn-out' gestart. En volg ik in maart nog een masterclass Employee Experience en Employee Journey Mapping. Kortom: Mijn eerste 100 dagen als ondernemer voelen als de wind in mijn rug en de zon op mijn toet!
door Frederike Wiersma 15 jan, 2021
Oh jee, het Blue Monday! Al jaren dé dag die bekend staat als de somberste dag van het jaar. En zeker nu met de verlenging van de lockdown vinden veel mensen het lastig de moed erin te houden, de stress de baas te blijven en zich op hun werk nog verbonden en betekenisvol te voelen. Graag breng ik wat enthousiasme, creativiteit en bewustwording. Dus kom in beweging en doe aankomende 5 dagen mee met de Werkgeluk Challenge. Een challenge waarbij je elke dag even een reflectiemomentje voor jezelf claimt. Reserveer zo'n 30 minuten per dag en daag jezelf uit om elke dag een stap te zetten naar meer werkgeluk! Je ontdekt waar je (werk)gelukkig van wordt, hoe je je stress verlaagt en hoe je meer energie overhoudt. Doe je mee? Schrijf je in en ontvang aankomende week elke dag een berichtje van mij in je inbox om je te prikkelen, een beetje op te laden en je ogen weer te laten twinkelen.
Show More
Share by: